V tem vodiču vam bomo predstavili razne trike, ki so jih naši uporabniki spoznali med uporabljanjem Inkscapa, pa tudi nekatere bolj "skrite" možnosti programa, ki vam lahko pomagajo pri delu.

Krožno tlakovanje z ukazom Tlakuj klone

Uporaba ukaza Tlakuj klone za pravokotne vzorce in mreže je precej intuitivna. Kaj pa v primeru, da potrebujete krožno tlakovanje, kjer si objekti delijo skupno središče vrtenja? Tudi to je mogoče.

Če vaš krožni vzorec potrebuje le 3, 4, 6, 8 ali 12 elementov, potem lahko poskusite vrste tlakovanja P3, P31M, P3M1, P4, P4M, P6, ali P6M. Ta tlakovanja so uporabna za npr. snežinke in podobne vzorce. Bolj splošen način pa je opisan tu.

Izberite tlakovanje P1 (enostavni premik) in potem kompenzirajte ta prenos v zavihku Premik, kjer nastavite obe opciji Na vrsto/Premik Y and Na stolpec/Premik X na -100 %. Sedaj bodo vsi kloni zloženi na vrh originala. Sedaj je treba samo še v zavihku Vrtenje nastaviti nekaj vrtenj na stolpec, ustvariti vzorec z eno vrstico in večimi stolpci. Primer: vzorec, sestavljen iz vodoravne črte, s 30 stolpci, vsak od njih je zavrten za 6 stopinj:

An example image

Če želite iz tega ustvariti urino krožnico, preprosto izrežite ali prekrijte sredinski del z belim krogom (če želite izvajati matematične operacije na klonih, jih prej razvežite).

Bolj zanimivi učinki se dajo doseči z uporabo tako stolpcev kot tudi vrstic. Tu je vzorec z desetimi stolpci in osmimi vrsticami, vrtenjem 2 stopinji na vrstico in 18 stopinj na stolpec. Vsaka skupina črt je "stolpec", tako da so skupine 18 stopinj vsaksebi. Znotraj vsakega stolpca so posamezne črte 2 stopinji vsaksebi.

An example image

V zgornjih primerih je bila črta vrtena okoli svojega središča. Če želite središče postaviti zunaj svojega lika, ustvarite neviden pravokotnik (brez polnila in črte), ki bi pokril vaš lik. Pravokotnik postavite tako, da je njegovo središče tam, kjer želite imeti središče svojega lika, nato pa združite skupaj lik in pravokotnik in na skupini uporabite ukaz Tlakuj klone. Na ta način lahko ustvarjate lepe "eksplozije" in "zvezdne vzorce" z naključnimi vrednostmi pri parametrih velikosti, vrtenja in motnosti.

An example image

How to do slicing (multiple rectangular export areas)?

Create a new layer, in that layer create invisible rectangles covering parts of your image. Make sure your document uses the px unit (default), turn on grid and snap the rects to the grid so that each one spans a whole number of px units. Assign meaningful ids to the rects, and export each one to its own file (File > Export Bitmap (Shift+Ctrl+E)). Then the rects will remember their export filenames. After that, it's very easy to re-export some of the rects: switch to the export layer, use Tab to select the one you need (or use Find by id), and click Export in the dialog. Or, you can write a shell script or batch file to export all of your areas, with a command like:

inkscape -i area-id -t filename.svg

za vsako izvoženo ploskev. Stikalo -t pove, da naj program izvozi površino v datoteko z istim imenom, kot je identifikacija te površine lahko pa uporabite tudi stikalo -e za prosto poimenovanje izvožene datoteke. V nasprotnem primeru lahko uporabite tudi pripomoček svgslice, ki avtomatizira izvažanje iz Inkscapovih SVG dokumentov z uporabo bodisi razreznih slojev ali vodil.

Nezvezni prelivi

Trenutna različica SVGja ne podpira nezveznih prelivov. Lahko pa jih ustvarite z večstopenjskimi prelivi.

Začnite s preprostim dvostopenjskim prelivom. Odprite Urejevalnik prelivov (npr. z dvoklikom na katerokoli ročico na orodju Prelivi). Dodajte nov postanek na sredino in ga malce premaknite. Nato dodajte še nekaj postankov okrog tega in popravite preliv, da postane spet gladek. Več postankov boste dodali, bolj natančno ga boste lahko zmehčali. Tu je primer osnovnega črno-belega preliva z dvema postankoma:

An example image

Tu pa je nekaj "nezveznih" prelivov z več postanki (raziskujte jih z Urejevalnikom prelivov (ki ga najdete pod gumbom Uredi v pogovornem oknu Polnilo in obroba):

An example image

Nesredinski krožni prelivi

Krožni prelivi niso nujno simetrični. Če v polju za prelive v pogovornem oknu Polnilo in obroba držite tipko Shift in povlečete srednjo ročico, boste premaknili središče preliva. Ko tega ne potrebujete več, lahko središče premaknete nazaj na sredino tako, da ga povlečete blizu sredine.

An example image

Poravnava na sredino strani

To align something to the center or side of a page, select the object or group and then choose Page from the Relative to: list in the Align and Distribute dialog (Ctrl+Shift+A).

Čiščenje dokumenta

Veliko prelivov, vzorcev in oznak (bolj natančno: tiste, ki ste jih ročno uredili), ki jih ne uporabljate več, ostane v svojih paletah in lahko jih ponovno uporabite za nove objekte. Če pa bi želeli optimizirati vaš dokument, uporabite ukaz Počisti definicije iz menija Datoteka. Izbrisal bo vse prelive, vzorce in markerje, ki niso uporabljeni v dokumentu, in tako zmanjšal datoteko.

Skrite možnosti in urejevalnik XML

The XML editor (Shift+Ctrl+X) allows you to change almost all aspects of the document without using an external text editor. Also, Inkscape usually supports more SVG features than are accessible from the GUI. The XML editor is one way to get access to these features (if you know SVG).

Spreminjanje enote ravnila

Privzeta enota merjenja je px ("uporabniška enota SVG" - v Inkscapu je enaka 0,8 pt oziroma 1/90 palca). Ta enota je prav tako uporabljana za izpis koordinat v spodnjem levem kotu in je privzeta enota v vseh menijih. Če z miško lebdite nad ravnilom, se vam bo pokazal namig z enotami, ki so trenutno v uporabi. To lahko spremenite v Nastavitvah dokumenta (Ctrl+Shift+D), v zavihku Stran spremenite Privzete enote.

Žigosanje

Za hitro kopiranje predmetov lahko uporabite žig. Povlecite predmet z miško (ali pa ga vrtite oz. mu spreminjajte velikost) in pritiskajte na preslednico. Vsak pritisk pusti za seboj odtis predmeta.

Nasveti za orodje Pero

Za dokončanje črte z orodjem Pero (Bezier) imate več možnosti:

Dokler je pot nedokončana (obarvana je zeleno, izbrani segment pa rdeče), v dokumentu ne obstaja kot objekt. Za prekinitev poti uporabite Esc (izbris celotne poti) ali Backscape (izbris zadnjega segmenta še nedokončane poti) namesto ukaza Razveljavi.

Za dodajanje podpoti že obstoječi poti označite pot in držite tipko Shift ter začnite risati iz poljubne točke. Če pa želite le nadaljevati že obstoječo pot, Shift ni potreben - vse, kar morate storiti je, da začnete risati iz enega izmed končnih sider na izbrani poti.

Vnašanje Unicode simbolov

While in the Text tool, pressing Ctrl+U toggles between Unicode and normal mode. In Unicode mode, each group of 4 hexadecimal digits you type becomes a single Unicode character, thus allowing you to enter arbitrary symbols (as long as you know their Unicode codepoints and the font supports them). To finish the Unicode input, press Enter. For example, Ctrl+U 2 0 1 4 Enter inserts an em-dash (—). To quit the Unicode mode without inserting anything press Esc.

Uporaba mreže pri risanju ikon

Recimo, da želimo narisati ikono veliko 24x24 pik. Za to bi naredili dokument velikosti 24x24 milimetrov (z ukazom Nastavitve dokumenta, nastavili mrežo na 0,5 mm (48x48 črt). Sedaj poravnavamo polne predmete na sode črte, prazne, obrisane predmete pa na lihe črte. Ko izvozimo sliko tako pri konfiguraciji 1 mm = 1 piksel (90 dpi), dobimo prepričljivo sliko brez potrebe po mehčanju robov.

Sukanje predmeta

Z Izbirnikom kliknite na predmet, da se pokažejo puščice za spreminjanje velikosti. Če kliknete še enkrat, se pokažejo puščice za vrtenje. Če kotne puščice kliknete in vlečete, se predmet vrti okrog svoje osi (označeno s križcem). Če medtem držite Shift, se predmet vrti okrog nasprotnega kota. Os vrtenja lahko premaknete tako, da kliknete na središčno točko in jo odvlečete na poljuben položaj.

Predmete lahko vrtite tudi s pomočjo tipkovnice, in sicer z naslednjimi tipkami: [ in ] (za 15 stopinj) ali Ctrl+[ in Ctrl+] (za 90 stopinj). Če poleg tipk [] držite še tipko Alt, boste predmete lahko vrteli točko po točko.

Rastrske padajoče sence

Inkscape trenutno še ne podpira SVG filtra za Gaussian mehčanje, vendar lahko objektom kljub temu zlahka ustvarite rastrske padajoče sence. To storite z ukazom "Ustvari rastrsko kopijo" in filtrirno skripto. Za več podrobnosti in omejitve te metode poglejte v datoteko share/extensions/inkscape-shadow.README .

Postavljanje besedila na krivuljo

Besedilo postavite na krivuljo tako, da označite tako besedilo kot tudi krivuljo in izberete ukaz Postavi na pot iz menija Besedilo. Začetek besedila bo na začetku poti. V splošnem je bolje ustvariti točno določeno pot, na katero želite postaviti tekst, kot pa prilagajati tekst kakemu drugemu elementu — ta metoda omogoča več nadzora in manj skrbi, da bi uničili svojo risbo.

Izbiranje izvirnika

Če imate besedilo postavljeno na pot, povezan zamik ali klon, je včasih težko izbrati originalen objekt oz. pot, saj je takoj pod tekstom, nevidna in/ali zaklenjena. Čarobna kombinacija Shift+D vam bo pomagala v tem primeru; označite besedilo, linked offset ali klon in pritisnite Shift+D, nato pa premaknite izbran objekt do originialne poti, izvirnik zamika ali klona.

Obnova oken

Ko premikate dokumente med sistemi z različnimi resolucijami ali števili enkranov, se lahko zgodi, da Inkscape shrani postavitev oken na tak način, da določeno okno na drugem sistemu ni več dostopno oz. se nahaja zunaj zaslona. V takem primeru preprosto povečajte okno preko gumba v opravilni vrstici (kar ga bo priklicalo nazaj na ekran), shranite dokument in ga ponovno odprite. Temu se lahko tudi povsem izognete tako, da izključite globalno možnost shranjevanja okenske postavitve (Nastavitve Inkscapa, zavihek Okna).

Prosojnost, prelivi in izvoz v PostScript

PostScript oz. EPS formati ne podpirajo prosojnosti, zato je ne uporabljajte, če želite izvažati svoje dokumente v formatih PS/EPS. V primeru enakomerne prosojnosti, ki pokrije enakomerno barvo, je to preprosto popraviti: izberite enega izmed prosojnih objektov, izberite Kapalko (F7) in se prepričajte, da je Kapalka v načinu "izberi vidno barvo brez alpha kanala", nato pa kliknite na isti objekt. To bo izbralo vidno barvo in jo določilo objektu, tokrat brez prosojnosti. Postopek ponovite za vse prosojne objekte. Če prosojen objekt pokriva več ploskev s plosko barvo, ga boste morali razdeliti na posamezne dele (glede na barvo) in ponoviti postopek za vsak posamezen del.

Izvažanje polnil v formate PS ali EPS ne deluje v primeru besedil (razen v primeru, da tekst pretvorjen v pot) ali barvo obrobe. Ker se ob izvažanju v formate PS ali EPS transparenca izgubi, prav tako ne morete uporabljati polnila za prehod iz npr. motno modre v prosojno modro. Namesto tega jo nadomestite s prehodom iz motno modre v motno barvo ozadja.